Markedsutvikling
Eika Global steg med 0,6 % i april. Til sammenligning falt den globale aksjeindeksen 0,7 % i perioden. April bød på bedring for det globale aksjemarkedet, etter å ha hentet seg inn igjen etter en skikkelig smell i starten av måneden. Målt i norsk valuta var det igjen japanske Nikkei som klarte seg best, opp 5,1 %, mens den brede europeiske STOXX 600-indeksen steg med 3,3 %. USA utgjorde nok en gang baktroppen av de større markedene, og falt 1,8% målt ved S&P 500. All avkastning er oppgitt i norske kroner.
April måned i det globale aksjemarkedet var preget av vedvarende høy usikkerhet og uro. Den fremste årsaken til dette heter Donald Trump. Hans foreslåtte tariffer som ble lagt fram i starten av måneden fikk både obligasjonsmarkedet og aksjemarkedet til å stupe, ettersom disse ble sett på som både langt høyere enn forventet, og også rammet både bredere og mer tilfeldig enn det mange hadde sett for seg. Den kraftige stigningen i obligasjonsrentene fikk Trump til å moderere tariffene noe, og han har i skrivende stund utsatt startdatoen for disse med 90 dager. Den noe mykere retorikken hadde en dramatisk positiv effekt på verdens børser, eksempelvis steg den amerikanske børsen målt ved S&P500 med 10 % på én dag som følge av dette. Sammen med overraskende sterke resultater fra mange av børsens ledende selskaper var dette nok til at børsene bunnet ut og løftet seg i månedens andre halvdel. Vi vurderer at markedet i øyeblikket priser inn et relativt positivt utfall av de pågående tarifforhandlingene og komplikasjonene disse skaper for verdenshandelen. Selv om vi på kort sikt kan få flere nyheter om at avtaler vil bli inngått på bilateralt nivå, er vi kanskje noe skeptiske til effekten av disse. Viktigst av alt blir å få til en avtale med Kina, og denne er ikke nødvendigvis enkel å få til eller bli enig om. Vi går derfor inn i mai med en relativt konservativ risikoprofil som vi ser det.
Resultater
Nok en gang var Rheinmetall vår beste bidragsyter i løpet av måneden, blant annet etter å ha rapportert sterke tall for første kvartal. Aksjen svinger noe opp og ned med sentimentet rundt krigføringen i Ukraina, men den viktigste triggeren for aksjen kommer trolig i juni/juli, da de vil presentere nye langsiktige målsettinger for selskapet, basert på et oppdatert behov fra NATO-landene – trolig på et langt høyere nivå enn hva man tidligere har ventet.
Netflix var også en solid bidragsyter i løpet av måneden. Selskapet fortsetter å ta markedsdeler i strømmemarkedet, samtidig som de har svært god kontroll på sine kostnader. Markedet verdsetter også at selskapet virker å være helt upåvirket av turbulensen andre steder. Vi håper og tror at selskapet blir i porteføljen i lang tid framover.
Amerikanske Fiserv var denne månedens bunnfisk, etter et fall på 19 %. Selskapets første kvartalsrapport ble svært negativt mottatt, etter at deres vekstdriver nummer 1, Clover, skuffet på vekst og omsetning. Fiserv er et imponerende og ledende selskap innenfor finansteknologi, med betydelig omsetning innenfor betalingsløsninger for bedrifter og finansielle løsninger for bank og e-handel. Vi ser nå noe usikkerhet rundt selskapets vekst og multipler i tiden framover og har valgt å redusere vekten vår noe som en følge av dette.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.