Lars Stangjordet (47) fra Raufoss vet at prolaps i ryggen kan sette en stopper for jakta. Han vet også hvordan det er å føle seg som et uviktig papir i en bunke – og hvordan du kan slippe nettopp det.

- Hvis du kan velge mellom å gå sykmeldt i månedsvis i evig usikkerhet – og profesjonell, tett oppfølging fra noen som bryr seg, er det egentlig noe å lure på? Spør friluftsmannen Lars Stangjordet og tenker tilbake på sin første prolaps og behandlingen på sitt lokale sykehus.

- Jeg følte meg ikke tatt på alvor. Først ga jeg all informasjon til én person, så kom en annen og en tredje med nye papirer. De spurte om akkurat det samme, og jeg husker jeg tenkte «har de ikke datasystemer her?», forteller Lars Stangjordet.

Manglende oppfølging
Han gikk lenge sykmeldt og var frustrert over manglende oppfølging. Selv om kiropraktoren hadde anbefalt operasjon, gikk det hele tre måneder før dette ble vurdert. - Hele sykehuset luktet av stress og dårlig informasjon. Jeg var usikker da jeg kom og usikker da jeg ble skrevet ut. Uforutsigbarhet er det verste for en pasient.

2016 – ny prolaps – midt i jaktsesongen
I 2016 fikk Stangjordet en prolaps i ryggen, rett før han skulle ut jakt. Likevel valgte han å kaste børsa over skulderen, men turen ble amputert og han måtte be om hjelp. Nok en gang ble han henvist til det lokale sykehuset av fastlegen. - Da det endelig kom et brev derfra ble jeg happy. Men da jeg så at timen for konsultasjon var ikke før nærmere jul, fryktet jeg en reprise. Jeg hadde droppfot og nerver i klem. Det var vondt! Så jeg tenkte – jeg har jo helseforsikring gjennom jobben. Jeg ringer Vertikal Helse!

Papirene ble sendt inn torsdag kveld
- Fredag morgen ringte Elisabeth og fortalte at hun var min personlige rådgiver.

Kun noen få dager senere fikk jeg time på Oslofjordklinikken, og uka etter ble jeg operert. 
Det er rett og slett en gledeshistorie om oppfølging og profesjonalitet, forteller Lars Stangjordet. Ved Stangjordets lokale sykehus er det for tiden 16 uker ventetid for konsultasjon, og deretter seks uker ventetid på operasjon. - Elisabeth kjenner meg godt nå. Det er veldig trygt og ganske fenomenalt at den samme sykepleieren har fulgt meg gjennom alt sammen.  

 

Offentlig eller privat?
Lars Stangjordet har altså opplevd å bli ryggoperert i det offentlige og i det private, gjennom Vertikal Helse. Han oppsummerer mer gjerne den største forskjellen: - På Oslofjordklinikken er de stolte av jobbene sine. De oser av omsorg og engasjement. Kommunikasjonen er smidig og behandlingen profesjonell og effektiv. Mitt lokale offentlige sykehus omorganiserer stadig vekk. Men blir det bedre? Nei, det blir flere papirer, færre plasser og lengre køer.

Kilde: Vertikal Helse